V dnešní době se mnoho lidí snaží stravovat zdravěji. Nakupují bio výrobky a přírodní produkty. Hojně navštěvují farmářské trhy, aby zakoupili čerstvé ovoce a zeleninu. Mnozí, pokud k tomu mají příležitost, pěstují vlastní výpěstky, které následně zpracují. S jistotou víme, z čeho jsme si produkt vyrobili, jaké přísady jsme k přípravě použili. Není nad domácí výrobky. Vůně a chuť je s těmi kupovanými nesrovnatelná. Nemusíme jen zavařovat, můžeme i sušit nebo kandovat. Jestli máte rádi sladké a neodoláte bonbónům, tak kandované ovoce vám je plně nahradí. Kandování není úplně běžným zpracováním. Je také pracnější a zdlouhavější na výrobu. Výhodou kandovaného ovoce je variabilní použití. Nahradí nám sladkosti, můžeme ho použít do pečení i na ozdobu. Kandovat můžeme nejen ovoce, ale i kůru.
Kandované ovoce si připravíme za pomoci cukerného roztoku. Na přípravu musíme používat zásadně zdravé a nepoškozené ovoce. Nejdříve ho pečlivě omyjeme a zbavíme nečistot, popřípadě pecek a necháme oschnout. Základem je příprava cukerného roztoku, který svaříme ze tři sta mililitrů vody a dvě stě padesáti miligramů cukru. Takové množství roztoku můžete použít na půl kilogramu ovoce. Obrňte se trpělivostí a vodu s cukrem vařte tak dlouho až se bude roztok táhnout. Ovoce pak polijte cukernou vodou a nechte okapat. Roztok doplníme o šedesát miligramů cukru a znovu provaříme.
Postup stále dokola opakujeme pět dní. Po uplynutí této doby přidáme do roztoku opět cukr, sto gramů. Provaříme společně s ovocem po dobu tří minut. Pak přendáme ovoce do mísy a necháme čtyřicet osm hodin zasychat. Desátý den opět ovoce s roztokem převaříme a necháme v roztoku stát čtyři dny. Čtrnáctý den ovoce vyjmeme, dáme na síto okapat a dosušíme v troubě vyhřáté na padesát stupňů. Ovoce je hotové v okamžiku, kdy je lesklé a nelepí se.